Hollum - Ameland

De Hollumers staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid en spreken hun eigen dialect. Hollum is in ieder jaargetijde aantrekkelijk. Lekker uitwaaien op een stormachtige herfstdag, genieten van het arresleeën in de winter, of kijken hoe de natuur ontluikt in het voorjaar. En in de zomer zonnebaden op het schoonste strand van Nederland.

Hollum is het meest westelijk gelegen dorp op Ameland.

Hollum heeft ook diverse andere buitenactiviteiten te bieden zoals een 9-holes golfbaan, paardrijden in de bossen, duinen en op het strand, of een leerzame wadexcursie en voor de kleintjes staan er diverse speeltoestellen, met historische thema’s in het bos. Lanceringen van de paardenreddingboot worden regelmatig gedemonstreerd vanaf het Maritiem Centrum naar het zuid-west strand.

Fraai gerestaureerde 17e en 18e eeuwse woningen van walvisvaarders en koopvaardijschippers verraden de status van hun bewoners uit het verleden. Hollum heeft beroemde zeelui voortgebracht zoals Hidde Dirks Kat en Hans Barendsz, die hun laatste rustplaats vonden bij de imposante 17e eeuwse Hervormde kerk.

Kortom van Hollum ga je houden!

Hollum heeft meer te bieden, natuurlijk is de vuurtoren het visitekaartje bij uitstek en het verbluffende uitzicht, een flinke klim (236 treden) waard. In het Maritiem Centrum vindt u alles over de maritieme historie en het reddingwezen van Ameland maar ook de paarden die de reddingboot naar zee trekken. Hoe de Amelanders door de eeuwen heen samengeleefd hebben ontdekt u in en rond het cultuurhistorisch museum Sorgdrager. In de koren- en mosterdmolen “De Verwachting” wordt u alles over de Amelander molengeschiedenis uitgelegd en geven mosterdmakers regelmatig demonstraties.